Toner Kartuş Nasıl Bulundu

Toner üretimi kitaplarım basımları bittiğinde hızlıca basılmasını sağlamasıyla çıktı. Toner Kartuş piyasası 4,5 milyon dolara ulaşmaktadır. Bu üretilen Tonerlerin %30 a yakını geri dönüşüm sağlamaktadır.

“Doğrudan ofiste kullanılabilecek hızlı, tatmin edici bir fotokopi makinesine duyulan ihtiyaç bana çok açık görünüyordu – buna çok büyük bir ihtiyaç vardı – elde edilebilirse çok arzu edilen bir şeydi. Bu yüzden nasıl yapılabileceğini düşünmeye başladım. ”

İlk üretilen Tonerli Baskı Makinası

Chester Carlson

Chester Carlson 1938 yılında xerografiyi  icat etti. Xerografi günümüz  lazer tonerleri doğurmuştur. İlk üretilen sistemlerde kitap basımı yapılmaya başlanmıştır. Ofis kopyalarının yapılmasında kullanılan elektrostatik bir kuru kopyalama işlemi olan elektrofotografi olarak da biliniyordu. Bu yazıcılar da çok kullanılışlıydı.

1959 yılında XEROX 914’ü piyasaya sürdü. Xerox 914 ilk lazer yazıcı olarak tarihe geçmiştir. Xerox 914’ün kullanımı sıkıcıydı ve makinenin her birimi için özel bir teknik ekip gerektiriyordu. Xerox 914 o kadar karmaşıktı ki, aşırı ısınırsa alev alabiliyordu. O yüzde satıırken yanında yangın söndürmede veriliyordu.

Makine “914” adını aldı çünkü dokuz inç x 14 inç boyutlarındaki kağıtları kopyalayabiliyordu. Modern tonerler de günümüz tonerinin en temel biçimini kullanan Xerox 914’ten evrimleşmiştir. Karbon, plastik polimer ve demir oksit, Xerox 914’ün toner karışımını oluşturdu. Günümüzün toner kartuşu bileşenleri, bazı iyileştirmelerle birlikte ilk Xerox 914 ile aynı kalıyor.

İlk Kartuş Tonerleri ve Sorunları

Xerox 914’ün içindeki sabit bir kutu, toner kartuşlarının başlangıcıydı. Sadece kutuyu doldurabilirsiniz ve değiştiremezsiniz. Toneri benzersiz bir delikten kutuya dökmeniz gerekiyordu. Toneri özel deliğe döken teknisyenler bir dizi sorunla mücadele etti. Kartuş sorunları, basit toner tozu dökülmesinden toner tozunun solunmasından kaynaklanan ciddi sağlık sorunlarına kadar uzanıyordu.

Bazı Durumlarda Kartuş Toner Tozları Patlamaya Neden Oluyordu !

Toner patlamaları, havada asılı duran yüksek konsantrasyondaki yanıcı toner partiküllerinden kaynaklanmıştır. Askıda kalan toner tozu, oksijen gibi oksitleyici gazlarla reaksiyona girer ve ardından patlar.

Diğer bir sorunda bu tonerleri özel bir ekip tarafından doldurulması gerekiyordu. Karışımın hazırlamasında çok zahmetliydi.

Canon, Apple ve Canon Yeni bir yazıcı geliştirmeye çalışırken Xerox Yepyeni bir ürünle piyasaya çıktı. Xerox Star 8010. Yeni Xerox makinesi özellikle ofisler için tasarlanmıştı ancak satın alınması pahalıydı. Bundan faydalanan  Japon şirket, HP LaserJet’i 1984’te tanıtmak için HP ile işbirliği yaptı. Devrim niteliğindeki yazıcı, o sırada 3.500 dolara ve 16 yılda 50 milyonun üzerinde sattı . Canon, HP LaserJet’te kullanılan Canon CX baskı motorunu HP’ye sağladı.

Bugün çok fazla görünmese de, HP LaserJet, zamanının çığır açan bir ürünüydü – dünyanın ilk masaüstü yazıcısı. Makine daha önce hiç görülmemiş özelliklere sahipti. HP LaserJet, dakikada maksimum sekiz sayfa hızında dönüyordu; baskı kalitesi 300 dpi kadar yüksekti.

Günümüz Toner Yazıcılar kaliteli baskı da çığır açmış hatta artık fotoğraf baskılarının dahi yapılabildiği kaliteye ulaşmaktadır. Matbaanın Avrupa da neredeyse yerini alan dijital baskı makineleriyle de her geçen gün büyümektedir. Toner kartuş Nasıl Bulunduğunu kısaca açıkladık